miercuri, 2 decembrie 2009

Mandria nationala

Romanii mai simt mandria de a fi roman?
Sau, exprimandu-ma altfel, cum se mai poate manifesta mandria de a fi roman?
.................
Niciun raspuns.
Pot sa inteleg ca nimeni nu stie termenul "mandria de a fi roman"?
Daca romanul e atat de dezgustat de cei care-i reprezinta pe ei ca romani in institutiile statului Romania, atunci putem spune ca romanii au dezgust fata de Romania.
Ca pana la urma un stat il vad ca pe un vas sau masina (asta sa nu zica unii altii ca de ce compar tara cu un vas, ca e un marinar la carma, samd) care merge pe o cale cu ajutorul unor roti, motor, volan, dar strunita de unii sau altii.
Deci am putea fi mandri de vas, dar nu de cei care l-au condus pana acum (de la Ceausescu incoace). Ca totusi Romania este vazuta in afara prim prisma conducerii ei, prin reprezentantii ei.

Dar oare nu este vazuta si prin prisma oamenilor care o compun?

Cand vorbesc de mandria nationala as vorbi mai mult de valorile pe care le-a dat Romania lumii intregi, nu de guverne, nu de parlamentari, nu de presedinti. Doar daca acestia fac parte din categoria valori. Nu e cazul.

As vorbi de valori fara sa dau nume, pentru ca nu mi-ar ajunge pagini intregi de blog si oricum ar exista posibilitatea sa-i uit pe multi din ei.
Dar de ce-as putea sa-i uit?
Pentru ca nu putem sa ne promovam valorile asa cum fac ceilalti.
NE E RUSINE SA NE PROMOVAM VALORILE! Dar de ce?
Revin la mass-media si dau vina pe ea. Doar pentru ca valorile prezentate in radio, tv, presa scrisa i-ar face pe multi dintre romani sa mute postul, sa inceteze sa cumpere fituica .
Noi vrem sa ne simtim bine la tv, sa vedem oameni mai prosti ca noi, nu vrem sa fim mandri, pentru ca ne-ar duce la un sentiment de inferioritate si am muta canalul sau am inceta sa cumparam fituica.
Aici nu zic de posturile de radio tv si unele ziare care intr-adevar incearca sa promoveze valorile romanesti. Dar sunt putine, mult prea putine, aproape cat pentru o mana de oameni.
De ce sa punem mana pe o carte, chiar pe un internet ca sa ne informam de una de alta cand toate ne sunt servite deja mestecate si gandite? Ne e mai bine in lenea noastra...
Dar aici, tot in aceasi oala de indoctrinare, mentionez si scoala de azi, care, conform unor jaloane, unor trasari, unor ordine, lucreaza pentru a crea doar cotizanti, doar mase de manevra.
Ca daca nici cei invatati nu pot sa schimbe ceva, atunci nu pot sa cred decat ca nu sunt lasati s-o faca.

Tara te vrea prost si tu ar trebui sa fii mandru de asta!

Niciun comentariu: